Регистър на активността ви и в Google+

Регистър на активността ви и в Google+Google+ и нововъведенията в тази социална мрежа са тема, която следя с все по-голям интерес. Последната новост, отпреди няколко дни, е добавянето на регистър на активността и видимост на постовете, отбелязани от вас с +1 в стрийма на приятелите ви, подобно на Facebook. За щастие (и за разлика от най-популярната социална мрежа) има начин да не спамите познатите си в Google+ и именно за това ще пиша в този пост.

Често споменавам колко ми допада Google+ и че въпреки че има какво да се промени в тази социална мрежа, все пак в момента я предпочитам пред Facebook. От началото на годината Google спряха поддръжката на немалка част от услугите си, като част от целите им е налагането и по-широкото използване на Google+. Същевременно направиха и няколко промени по дизайна и интерфейса на социалната мрежа, като новостите напомнят на визията на Pinterest. Последната новост е добавянето на т.нар. Activity Log и показване на активността ви в стрийма на приятелите ви. Иначе казано, всеки пост, който сте отбелязали с +1, се вижда от вашите приятели – нещо, което досега не беше така и аз лично считах за добро решение. Сега, точно както във Facebook, всички ще могат да виждат какво сте харесали в Google+.

Facebook дават възможност да скриете част от лайковете си, като влезете в регистъра на активността си и зададете, че искате информацията да е видима само от вас. Това обаче не е валидно за публично достъпните постове (от хора или страници). От своя страна Google+ дава възможност по подразбиране +1-тата ви да се виждат само от избрани от вас хора, като опциите са да са видими само за вас, за вашите кръгове, за разширени кръгове, публично, а също така можете ръчно да изберете определени хора или цели кръгове, които имат достъп до тези данни.

Google+ - настройки кой да вижда +1 активността

Разбира се, Google предпочитат тази възможност да е максимално трудно достъпна. Описанието как да стигнете до нея я има в помощния център за Google+, а тук ще ви дам директен линк към страницата, от която да направите настройката.

Google+ Activity log

Activity Log-ът пък можете да отворите оттук. Оттам можете да видите информацията, която вашите познати в Google+ ще получат за активността ви в социалната мрежа, като имате възможност да изтриете тази, която не ви допада. Специално тази функционалност според мен е полезна, тъй като досега нямаше как да видя какво съм харесала в G+ и съответно, ако искам да разгледам пак някой пост или статия, се налагаше просто да ги търся до прималяване. Моето решение на този проблем беше да споделям всичко, което смятам, че ще ми е интересно по-късно с празен кръг, който кръстих “To read later”. Може би с новия регистър, специално в това отношение, Google+ ще бъде по-лесна за използване поне за тези ми цели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *