02.01.2014

6 начина за повече конверсии чрез изображенията

Ще започна с това, че изображенията в уебсайта ви трябва да бъдат само “подправка” на съдържанието, а не основен акцент на всяка страница (тук естествено отчитам факта, че има и изключения, но те наистина са пренебрежимо малък брой).

Всички знаем, че по своята същност интернет е визуална среда, където погрешната картинка или снимка много лесно може да отклони вниманието на посетителя и той да пренебрегне вашите ключови послания и призиви за действие. Допълнително, те могат да създадат объркване, ако създадат грешно очакване в потребителя, което от своя страна ще го накара да се почувства несигурен, особено ако често използвате изображения с ниско качество или т.нар. “сток” снимки. Естествено всичко това води до по-нисък брой реализации на целите на уебсайта ви.

Това не означава да не използвате никакви снимки на сайта си. Напротив, правилно подбраното изображение, поставено на точното място на страницата, е изключително важен елемент във всеки уебсайт и особено, когато той цели реклама и популяризиране на продукт или услуга онлайн. Изображенията могат да са от голяма полза за ангажирането на вниманието на посетителите, подчертаване на стойността на вашето предложение и да за насочване към това, което очаквате да направят. Правилно използваните визуални елементи на страниците на сайта ви могат да са полезни и за изграждането на имидж и индивидуалност на вашата организация и изграждането на добро първо впечатление, когато потенциалните ви клиенти посещават за първи път вашия уебсайт или бизнесът ви е базиран изцяло онлайн.

Поради горните причини в тази статия ще предложа шест начина, чрез които можете да увеличите броя на конверсиите на сайта си.

1. Създайте емоция

Like YouТрябва да знаете, че решенията се взимат емоционално. Невролозите са доказали, че частите на мозъка ни, които отговарят за взимането на решения, са движени от центъра на емоциите. Има много изписано по въпроса, но в случая най-важното е, че мозъкът е визуално ориентиран и реагира бързо на изображения. Затова трябва внимателно да подбирате снимките и картинките, така че те да могат да предизвикат емоция още в първите няколко секунди.

За някои типове продукти и услуги това може да е лесна задача – например ресторанти, хотели, туристически предложения и т.н., докато за други това ще е малко по-сложно. Но все пак това е важна стъпка за всеки един уебсайт.

Първото и най-важното, което трябва да разберете е каква емоция ще накара посетителите ви да поискат да притежават продукта или да закупят услугата, която предлагате. Останалото е да намерите начините да “доставите” емоцията на посетителите на сайта си.

2. Бъдете оригинални

Има изображения, които са ни до болка познати. Кой не е виждал снимка на симпатичната телефонна операторка, която ви се усмивка, сложила слушалките, чакайки да й се обадите?

stock-photo

Сток снимките са с ниска цена, но това не означава, че ще ви излязат рентабилно. Те се използват толкова често, че вече са смешни и изтъркани в очите на потребителите. Затова, дори идеята да закупите евтини снимки за рекламните си материали и уебсайта си да ви се струва добра, съветваме ви да помислите отново – дори да предлагате най-качествените и иновативни продукти или услуги, вие може да изгубите много от тях, използвайки същите изображения, като всички останали.

3. Покажете, че се гордеете с клиентите си

Ако уебсайтът ви има форма за отзиви от клиенти (наистина би било добре да е така), вие знаете, че вашите потребители могат да бъдат най-добрите търговци за вашия продукт или услуга. А замисляли ли сте се някога към всеки отзив от клиент за вашия бизнес да поставите и реална снимка на човека, който го е направил? Може би дори да заснемете видеоклип, в който той разказва опита си с вашата компания?

Снимките и видеата с вашите потребители, поставени на уебсайта ви, не просто ще разнообразят страницата за мнения и препоръки. Те ще помогнат да изградите доверие и добър имидж на вашия бизнес. Показването на истински хора, които са доволни от вашите продукти или услуги, може да окаже огромни влияние вурху конверсиите на уебсайта ви.

4. Станете символ

Няма как компанията ви да бъде разпознаваема на пазара, ако няма лого и елементи, с които хората да асоциират вашите продукти или услуги. Познатите марки вдъхват доверие в потенциалните потребители и изграждат лоялност към бранда.
Затова първо изберете интересно и запомнящо се лого, а след това го използвайте навсякъде, където става дума за вашия бизнес – новини в медиите, рекламни материали, в социалните мрежи и най-важното – на официалния ви уебсайт. Символите и елементите на марката са сред основните неща, които спомагат за изграждане на доверие онлайн. А когато посетителите на уебсайта ви ви вярват и са спокойни, те с удоволствие ще поръчат това, което им предлагате.

5. Бъдете истински

Един от най-добрите начини да се свържете с клиентите си и да подобрите конверсиите в уебсайта си, ако имате локален бизнес и офлайн магазин или офис, е да покажете реални снимки, които да покажат на посетителите ви защо да изберат точно вас. Например, ако сте собственик на ресторант, бихте искали да покажете усмихнати хора, които се наслаждават на храната си в спокойна атмосфера, нали?
Дори ако бизнесът ви е изцяло онлайн, пак е добра идея да покажете снимки на персонала си и на офиса, в който се намирате. По този начин ще успокоите потенциалните си клиенти, че сте истински и че на вас може да се разчита, а не – фирма-фантом, която иска само да им вземе парите. Така доверието във вас ще нарастне и ще спечелите нови клиенти.
Нека вашият сайт бъде прозорец към вашата компания и поканете посетителите си да надникнат вътре.

6. Създайте си талисман

Искате ли да подходите наистина творчески? Измислете талисман на вашия бизнес.
Проучванията показват, че потребителите купуват не просто марка, която са чували или познават. Те искат нещо по-специално, търсят индивидуалност и лице, което представлява компанията и им е симпатично. Вземете за пример полярните мечки от рекламата на Кока Кола. Вие можете да накарате хората да говорят за вас, на направите марката си разпознаваема и да спечелите почти моментално доверие, ако имате собствено лице и характер – не само преносно, но най-вече буквално.

Coca Cola Polar Bear

Вместо заключение…

Прилагането дори само на една от горните стратегии ще дадат тласък на продажбите ви и ще увеличат броя на посетителите, които поръчват стока или услуга от вас. Дори да нямате нужното време, да не сте достатъчно креативни или да нямате възможост по друга причина да направите талисман на фирмата си, вие можете дори само да замените сток фотографиите с изображения, които ще създадат връзка с потребителите ви. Дори тази малка промяна може да доведе до изненадващи резултати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.