25.09.2014

9 момента, в които си заслужава да бъдем безделници

На първо място трябва да уточня, че не трябва да се бъркат безделие и липса на продуктивност. Въпреки че понякога са тясно свързани, аз смятам, че двете неща невинаги се припокриват (иначе нямаше да има две отделни думи за това, нали?) и можеш да си безделник и в същото време да си продуктивен, просто зависи от гледната точка.

Ето 9 примера, в които е ок да си безделник, като в същото време подобряваш себе си и своя живот.

1. Когато сте под голям стрес

Аз съм хронична работохоличка. Ако не правя нещо, с което да се развивам в професионален план, имам чувството, че вървя назад. Но открих, че цялото това неистово тичане и бързане, наистина ме стресира и аз не ставам по-продуктивна, когато мисля за всички онези хиляда неща, с които трябва да се справя.

Ако сте стресирани заради хилядите сметки, работата или личния живот, вземете си час или два почивка. Това ще се отрази положително на здравето ви и ще откриете, че с връщането към задачите нещата вървят по-гладко, можете да се съсредоточите по-спокойно и сте по-продуктивни.

2. Когато пропускате малките неща

9 момента, в които да сме мързеливциОпитвате се да учите за държавени изпит или варъшвате работни документи по залез? Отделете няколко минути да погледате как се променят цветовете в небето и след това се върнете към работата си.

Гледането на залеза или просто отделянето на време за малките удоволствия в живота като цяло, имат редица положителни ефекти се отразяват добре на организма ви. Освен това те могат да са източник на вдъхновение и мотивация за повече продуктивност.

3. Когато половинката или близък приятел иска да прекара време с вас

Може да имате хиляди задължения в този момент – домакинска работа или нещо за офиса, но ако ваш близък човек иска да гледате филм или да излезете на пикник, влезте в играта.

Времето, което прекарвате с хората, на които държите, може значително да повлияе на отношенията ви, така че уверете се, че ги поставяте по-високо в списъка с вашите приоритети, отколкото домакинските задължения или бумащината.

4. Когато усещате, че настивате

Със смяната на сезоните, усещането винаги е сякаш се разболявам. Обаче, ако наистина усещате ранните сиптоми на настинка, позволете си един ден на безделие. По този начин ще намалите шанса да се разболеете сериозно (което няма да е много полезно за продуктивността ви в крайна сметка).

Някои хора (включително и аз, признавам си) наистина се опитват да работят здраво, когато усещат, че се разболяват, вярвайки, че ще успеят да свършат всичко спешно, преди нещата да станат наистина ужасни. Истината обаче е, че работа винаги има, а пресичането на настинката в зародиш, ще запази здравето ви и продуктивността ви максимално високи.

5. Когато вече не сте продуктивни

Понякога бъркаме продуктивността с това просто да правим нещо. И това е пропуск. Само защото работите над нещо, не означава непременно, че това е продуктивна работа.

Ако вече не ви е интересно това, което правите или сте блокирали, може би е по-добре да прекарате времето си в дрямка или да си вземете нещо за хапване. По този начин, вашият мозък ще има време да презареди, а вие ще можете да се върнете към задачата по-късно и да я постигнете по-добри резултати.

6. Когато се чувствате изтощени

Има разлика между това просто да не искате да правите нещо и наистина да сте изтощени. Когато сте психически или физически изцедени, е разумно да се вслушате в това, което тялото ви казва.

Ако сте физически изморени, вечерта се отпуснете пред някой филм или планирайте релаксираща вечер, играейки някоя игра. Ако сте психически изтощени, трябва да направите точно обратното. Упражненията и физическата активност са чудесен начин да се освободите от стреса и да се почувствате добре.

7. Когато планирате твърде агресивно

Повечето работохолици, са хронично планиращи. Но опитите да планирате нещата твърде напред във времето става безмислено.
Много неочаквани неща може да се случат през следващите няколко седмици, така че няма нужда да губите енергията си в опити за планиране и организиране на всичко предварително. Бъдете мързеливи и се пуснете по течението. Така ще намалите стреса и седмците, които са пред вас, ще са много по-интересни.

8. Когато сте изчерпани откъм идеи

Новите идеи и високата креатвност много по-лесно идват в отпочинал, безделен, отколкото в трескав, свръхактивен мозък.
Ако сериозно сте “зациклили” с предстоящ проект или важни задачи, изиграйте някоя мини игричка на компютъра си или се поровете в любимите си уебсайтове, докато се почувствате по-добре и отпочинали. След това се върнете отново към брейнсторминга и ще вдите как лесно ще дойдат новите и креативни идеи.

9. Когато сте приключили със задачите

Нашето общество много държи на броя часове, прекарани в работа всяка седмица. Но броя на чосовете, които прекарвате в офиса няма никакво значение, ако вие не изпълнявате качествено своите задължения.

Ако можете да свършите висококачествена работа за по-малко време от съседа си по бюро, това е чудесно. Ако имате нужда от повече време за постигане на качество, това също е чудено. Идеята е, че е безполезно да се работи, с цел завършване на нещо за определено време, вместо целта да е свършване на качествена работа. Работата за качество, не за броя на часовете, може не само да ви издигне карерно, но и да ви донесе повече удовлетворение от себе си, както и нови възможности по-късно в живота.

Така че, ако сте свършили качествено всички задачи от вашия to-do лист, вие заслужавате малко безделие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.