11.07.2013

Балканика 2013 – кратък преглед

Балканика 2013 е едно малко приключение за четири дни – бърза обиколка на Балканите с автомобил, която беше по-скоро опознавателна и с цел да видим местата, на които бихме се върнали за няколко дни. Оказа се доста сериозно предизвикателство и въпреки че го очаквах, дори аз не бях пощадена от умората. Естествено, за шофьорите, и то най-вече последните два дни, натоварването беше най-голямо, но в крайна сметка недоволни нямаше.

Всичко започна като на шега – на двама приятели, пиейки бира, им хрумнало да направят малко пътуване. Ден по-късно вече имаше карта на маршрута, която аз случайно видях във Facebook. Разбира се, веднага подадох “заявка” да се включа в приключението и получих уклончив отговор, че още нищо не е ясно. Като цяло всичко изглеждаше невероятно и честно казано, не вярвах, че ще се случи наистина. Първата пречка беше, че не всички от групата имаха задгранични паспорти. Но до средата на юни това беше решено и организацията започна сериозно. Планът беше да тръгнем в края на юни, но в крайна сметка успяхме да се организираме за началото на юли. Малко преди самото пътуване към малката групичка се присъединиха още няколко човека и така от София тръгнахме седем души с две коли, а по-късно към нас се присъедини още една кола с трима човека. Така дружинката ни стана направо малка група от десет човека. Ако вярваме на Мечо Пух (а аз определено съм му фенка), “колкото повече, толкова повече”… Да, беше точно така – стана както по-весело, така и имаше някои усложнения, но както вече казах, цялостното усещане, с което аз останах от тези четири дни, е задоволство и желание за още. Гледайки реакциите и емоцията на останалите, мога да кажа същото и за тях.

Не смятам да навлизам в излишни подробности за разходката, но ми се иска да публикувам малко повече информация за това, което видяхме и някои неща, които биха били полезни, ако някой пътува из местата, през които минахме. Затова смятам да напиша по няколко думи за всеки ден, като разделя импровизирания си пътепис в четири последователни поста.

А сега малко предварителна информация за самото пътуване. Както вече споменах, траеше четири дни – тръгнахме от София в събота сутрин (06. юли) и се върнахме късно вечерта на 09. юли (всъщност беше около 3:30 ч сутринта на 10., което не влизаше в плана, но такива неща са нормални при подобни приключения). Минахме общо през седем държави – първо Македония, след това решихме да променим плана и да видим Косово, следваха Албания, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина и накрая – Сърбия. Успяхме да направим няколко по-дълги спирки в Скопие, в Тирана (където беше първата нощувка), Лежа, Бар, Дубровник (тук беше втората нощувка), Белград (третото и последно място, на което спахме) и, преди да влезем в България, Нишка баня. Нощувките бяха предварително резервирани в различни хостели през сайта booking.com и нямахме никакви проблеми с настаняването. Храната я осигурявахме в движение – взимахме по нещо малко от някой крайпътен супермаркет, докато стигнем до заведение, което ни се струваше подходящо за хапване. Почти навсякъде приемаха евро, но все пак имаше места, където държаха на местната валута. Комуникацията между колите се случваше с радиостанции, които бяхме взели предварително – наистина голямо удобство и пести много време и доста нерви. В крайна сметка цялото пътешествие беше около 2000 км, средната скорост до 700-тния километър беше 50 км/ч. За съжаление изгубихме останалите данни, тъй като в Сърбия акумулаторът на втората кола (която имаше информацията) падна и съответно след рестартирането на компютъра, всичко беше изтрито. Но предполагам, че дори малкото информация, която имам, ще бъде достатъчно полезна за тези, които са решили да се разходят в една или някоя от държавите, в които бяхме.

И преди да началото на поредицата, трябва да направя предупреждение: ако замисляте подобно пътуване, нека да е за повече време, защото освен настина голямото надпреварване с времето и разглеждането основно през прозореца на колата, в един момент мотото на пътуването беше: “И сега последно, в коя държава сме?“. Имайте го предвид. 🙂

И така, нека започваме!

Ден първи: България – Македония – Косово – Албания
Ден втори: Албания – Черна гора – Хърватия
Ден трети: Хърватия – Босна и Херцеговина – Сърбия
Ден четвърти: Сърбия – България

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.