29.01.2014

Google Analytics: мистерията с Facebook /l.php

От известно време, когато вляза да разгледам статистиките на различни сайтове в Google Analytics и по-специално как се представя конкретният уебсайт във Facebook, в секцията “All Referrals” в Refferal Path от социалната мрежа неизменно виждам едно странно “/l.php”. Като кликна на него, се отваря прозорец, който ме уведомява, че ще бъда пренасочена от Facebook към съответния сайт. Голяма мистерия…

Мистериозното /l.php

И така, на какво се дължи това?

Първо, как да стигнете до въпросната мистериозна точка в анализите на Google?

Когато влезете в Google Analytics > Traffic Sources > Referral и видите Facebook в източниците на трафик кликвате на линка. Ще видите списък с пътищата, които са довели посетителите ви от Facebook до вашия сайт – т.нар. Refferal Path или URI. Първи в списъка е въпросният “/l.php”.

И така, какво е “/l.php”?

Така се идентифицира излизане/редирект от Facebook (нарича се “web redirector”), а реалният линк изглежда горе-долу по следния начин:

http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.yoursite.com

Иначе казано “/l.php” е просто още един начин Facebook да траква кликовете от съобщения, статуси, коментари и т.н.

И няколко примера за цвят…

Facebook l.php примерТака, ако вие си пишете с някого във Facebook и го попитате за рецептата за онази невероятна шоколадова торта и той ви даде линк към нея в някой сайт, собственикът на сайта ще види /l.php-редирект.

Друг пример е, ако на вашия сайт има бутони за споделяне или харесване в социалната мрежа и ваш посетител кликне “like” или “share”, неговите приятели ще видят поста в News Feed-овете си и ако кликнат, за да видят за какво става дума, вие отново ще видите същата реферална пътека.

Мистерията разрешена! Известно време ще спя спокойно…

… и както изглежда, май ще правя шоколадова торта… 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.