27.09.2012

Размисли над Google Engage Day

В началото бе Google…

Ок, може и да не е било точно така, но никой не е бил там, за да види, а и със сигурност в началото на този блог ще е Google.

Google Engage Day

Днес се състоя първото събитие на Google за България, а именно Google Engage Day. Няма да разказвам надълго и нашироко за какво ставаше дума на събитието, както и колко приятно беше организирано откъм забавления за гостите и кетъринг. Ще го опиша с пет думи – за всеки имаше по нещо.

Смятам да разкажа какво видях аз и какво ме впечатли цялостно. Казаха се доста неща, които бяха общи и без детайли – като брошура, но имаше и смислени панели, заради които си заслужаваше ходенето.  Това, което най-много ми допадна и беше най-интересно и полезно за мен, беше панелът “Примери за успехи с Engage и Adwords”. При съпоставката на немския, полския и хърватския пример с опита ми в българската действителност, с учудване забелязах колко са приложими съветите им и у нас, въпреки че нашият пазар като цяло е доста специфичен. За съжаление у нас повечето от тези практики се използват, но по един изкривен и побългарен начин.

Именно за това искам да пиша в тази статия – за първите три лекции “Примери за успехи с Engage и Adwords…” (без да искам по какъвто и да е начин да пренебрегвам успехите на Мартин Попов и екипа му в Interactive Share).

Агенция e-Wolff (Германия)

Главният изпълнителен директор на e-Wolff Patrick Wolff каза някои много интересни неща за клиентите. Не нещо, което не знаем, а по-скоро – което прилагаме според нашите виждания и нашата действителност. Той говореше основно как да направим клиента щастлив. Това е важно. Всъщност не! Това е най-важното нещо при всеки бизнес – клиентът да е щастлив. Не е толкова важно колко пари ще му вземем, понякога дори не става дума да свършим всичко както клиентът е искал. Важното е накрая той да се чувства доволен, че е работил с нас и да се върне отново. На теория.

Patrick Wolff разказа за това, че клиентите си говорят. Че един клиент може да препоръча нашата фирма на друг, но важи и обратното – може да откаже няколко да идват при Вас. Другото е да организираме събития, на които да каним нашите клиенти безплатно. Практика в България е организирането на събития за всичко от всеки. Практика е повечето от тях да са платени. Не знам доколко някой кани клиентите си безплатно, освен ако те не са спонсори. Наскоро бях на семинар, на който лекторът имаше невероятната привилегия да изнесе презентацията си безплатно и да плати за присъствието на приятелката си… Повече няма да коментирам по темата.

Patrick Wolff спомена и други интересни неща за тестването при Adwords рекламите – текстовете, думите за търсене, дизайна на страниците, към които водят рекламите и т.н. Всичко това отново е в името на това клиента да е доволен. В този ред на мисли, той даде пример за негов клиент, който 5 години е бил с една и съща landing страница, след което са я сменили и резултатите веднага се подобрили. Той съжаляваше, че това не е направено още преди 5 години.

За него най-важното нещо при Google Adwords е “DO IT NOW!”.

Агенция Performance Media (Полша)

Съизпълнителният директор на Агенция Performance Media Jacek Chruściany

from zero to hero agency

беше личният ми фаворит на това събитие – много емоционална и много полезна презентация с доста примери и изключителни подходи, с които успя да грабне и да въвлече всички в залата в историята на своята агенция. Той даде 3 съвета за намиране на големи клиенти. Или както той го каза – “from zero to hero agency”. Според него на пазара  има място за всички и всеки може да намери своите клиенти. Той спомена за съвместната работа на различните фирми и как фирма за уеб дизайн пренасочва клиентите си към фирма за SEO и онлайн реклама и по този начин клиентите са по-доволни, а резултатите – по-добри.

Няма да споменавам, че по-голямата част от фирмите в България на теория искат да оставят доволни клиенти, които да се връщат, но обикновено на практика се действа на принципа “ден – година храни” и в момента, в който дойде клиент, гледаме да му вземем парите, да свършим нещо там и да не ни занимава повече с нищо. В общия случай именно така и става – клиентът никога повече не иска да има нищо общо с конкретната фирма.

Той разказа още как да намерим най-добрия екип за нас и че неговият екип е съставен от приятели на приятели. Говореше и за приятелите на клиентите, както и отново засегна темата за безплатните дигитални workshop-ове, с които да привличаме клиенти и да обучаваме потенциалните такива. Спомена за важността на отдела по продажбите и че те са изключително важни хора, които често не харесват PowerPoint или Excel, но това не е от значение, защото тяхната работа не е това. Всъщност тяхната работа е 80% от тази на фирмата, а именно – осъществяването на продажба! Това всички го знаем, но понякога го забравяме.

Агенция Escape (Хърватия)

Главният оперативен директор на агенция Escape Miroslav Varga направи също много запомняща се презентация. Силно впечатлена останах от един слайд в началото, който не мога да се сдържа и ще публикувам тук, въпреки ниското качество на снимката:

First clients: 3F = Family, Friends & Fools

First clients: 3F = Family, Friends & Fools

Това просто ме порази! Не съм чувала друг да каже публично нещо подобно за своята фирма, още по-малко да го напише. Той говори още след това, но това беше нещото, което според мен беше есенцията.

Естествено в момента той не определя така своите клиенти, но за съжаление в България, колкото и малко фирми да си го признават (дори вътре в екипа), нещата като цяло стоят именно така.

* * *

В заключение

Не очаквах почти нищо от Google Engage Day. Отидох с идеята за поредното скучно събитие. Но съм доволна, че реших все пак да видя за какво става дума. Ще следя с интерес информацията за следващите им семинари в България. Дано да са повече, по-често и все толкова интересни!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.