20.03.2013

Как да ни забележат в Google+?

Напоследък съм станала привърженик на Google+… Първоначално ми се стори, че тази социална мрежа няма особен смисъл, но все пак направих всичко възможно, за да получа покана и да съм сред първите й потребители, след което изградих профила си и, когато имах повече време, влизах да обновя едно или друго. Междувременно обаче започна сериозно да ми писва да чета глупости във Facebook News Feed-а си, да ме заливат с реклами и спам и непрекъснато нещо да се променя, след което да не работи. Затова започнах малко по малко да мигрирам към G+.Как да ни забележат в Google+


Започнах и да се интересувам по-сериозно от привилегиите на това да изградиш страница и общност там и така стигнах до това как да бъдем забелязани в Google+.

Откъде да започнем?

За добър профил в Google+ трябва да следвате правилото на трите C-та: Circle, curate, create, communicate & consume!

След като публикувате ново съдържание, следващата стъпка е да коментирате това, което останалите са споделили. Не е задължително да пишете огромни фермани с експертно становище по въпроса – само няколко думи стигат, за да покажете интерес. Когато вие коментирате, авторът на поста, както и всички останали, които са изказали мнение, получават известие по email (освен тези, които изрично са поискали да не получават нотификации за този пост). От друга страна хората във вашите кръгове не получават никаква информация какво сте означили с +1 или сте коментирали, освен ако не го споделите на своя профил.

В този ред на мисли, вие можете да промотирате съдържание, което смятате за добро, по два начина:

1) Кликвате на бутона “+1”, с което показвате на автора, че оценявате поста му.

2) Кликвате на бутона “Сподели” (“Share”), за да покажете на хората от вашите кръгове това, което сте намерили за интересно. Можете да изберете кои от вашите познати да виждат определен пост, като зададете достъп само на избрани кръгове, а можете да оставите съдържанието публично достъпно.

3) Използвайте хештагове – пишете # и започвате да изписвате думата. Обикновено Google дава предложения, а ако не намерите този, който искате, можете да създадаете уникален.

Хештаговете са полезни с това, че могат да ви ориентират какво е популярно в момента в социалната мрежа.

4) Включете хората към постовете си. Това се прави като поставите знака “+” и след него напишете името на човека, който искате да тагнете. Вместо име, можете да използвате и Google+ ID-то на профила на човека.

Бонус: В Google+ можете да редактирате постовете си (за разлика от Facebook), което ви дава допълнително предимство, ако допуснете грешка. А също така можете да правите леко форматиране на текстовете, които пишете – удебеляване (като поставите *звездички* от двете страни на думата или фразата, които искате да са bold), а също и наклонен текст (той се постига с помощта на  _долни чертички_).

Отделете време за профила си

Разликите между Google+ и FacebookКогато задържите мишката на снимката на някой, излиза балонче с информация за него. Така можете лесно да контролирате първото впечатление, което създавате. Тези данни за вас се взимат от секцията “About” и съдържат снимката от профила ви, част от cover изображението, името и това, което сте написали за себе си в Tagline, както и актуалните данни за Occupation и Places.

Затова преценете какво искат да виждат хората, когато за първи път погледнат към профила ви, още преди дори да са влезли в него, така че да ги впечатлите от самото начало.

И накрая

няколко думи за собствениците на страници в Google+

Страниците в Google+Както и личния ви профил, така и бизнес страницата в социалната мрежа на Google трябва да създава добро впечатление и да грабва потребителите от момента, в който погледнат нейната “hovercard” (балончето с кратка информация за профила, за което споменах по-горе).

Не губете излишно пространството в Tagline, за да повтаряте името на фирмата си отново и отново, независимо дали смятате, че имате SEO полза от това (по-скоро няма да имате такава!). По-добре оползотворете това място с мотото на бизнеса си или с едно изречение с какво сте по-добри от конуренцията. Не забравяйте, че имате само около 30 знака за това, така че обмислете внимателно текста.

Докато оформяте бизнес страницата, не забравяйте, че имате не повече от 2 до 5  секунди, в които някой ще види краткото описание и ще вземе решение дали се интересува от вас и вашия бизнес. Не пропилявайте това време!

Бонус: Не правете бизнес представянето на фирмата си във вид на личен профил с името на фирмата, а създайте страница за целта и я свържете с фирмения website. За това има една доста основателна от SEO гледна точка – Google твърдят, че всяко +1, което получава страницата ви (броят им се вижда в долния десен ъгъл на cover изображението), а също и броят последователи и ангажираността им с вашето съдържание, добавят стойност на фирмения ви сайт при позиционирането му при търсене в Google.

Може и да не е така, но нищо не пречи да опитате, нали?

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.