22.01.2013

Две момичета и кученце… Докъде можеш да стигнеш с Facebook?

Силата на Facebook за персоналния маркетингАко оставим настрана “сподели, ако обичаш приятелите си”-постовете във Facebook, все пак Facebook like-овете могат да направят живота на част от обикновените хора (не рекламистите и собствениците на фирми) по-хубав! Все по-често сме свидетели на хора, които стават популярни в социалната мрежа, търсейки начин да я използват за лични цели.

В полезрението ми тези дни се появиха два интересни случая, които показват, че Facebook може да помогне за опрелени лични каузи. Преди седмица две момиченца създадоха страница в социалната мрежа и казаха, че баща им е обещал, че ако тя получи 1 млн харесвания, той ще им купи кученце. На снимката, която публикуват като cover, са те с огромен надпис, на който пише: “Здравей, свят, ние искаме кученце! Нашият татко каза, че можем да си вземем, ако ние получим 1 млн харесвания! Той не мисли, че ние можем да го направим! Затова “харесайте” това!”

Сладките детски личица и призива за малко пухкаво животинче свършиха работа!

Разбира се, кученцата, котенцата и сладките дечица са слабост на интернет. За по-малко от 2 дена, Facebook страницата Twogirlsandapuppy достигна целта от милион харесвания!

Благодарение на това, шокираният баща изпълни обещанието си и осинови малко кученце, наречено Millie и целият Facebook възкликна “Ооооо, колко е сладко!”

Дни след като тази история завърши с happy end, из социалната мрежа се завъртя нова “молба за помощ”. Този път обаче не на същата тема – студент моли за съдействие да получи 1 млн харесвания, за може да получи секс от Катрин (момичето на снимката до него).

Facebook помогна и за изпълнение на интимното желание на Питър

Снимката бива “like”-ната над милион пъти само за няколко часа…

Радвам се за тях, но къде е границата?

Повечето специалисти по дигитален маркетинг не са много щастливи от тези постове (бих казала, че може би завиждат?). Част тях твърдят дори, че бащата е дал лош пример с поставянето на подобна цел пред малките си дъщери, поставяйки им подобен ултиматум. Същото се отнася и до споделянето на интимни емоции и преживявания, правейки ги всеобщо достояние по такъв начин.

В крайна сметка, всеки преценява за себе си!

Защото дори да не можем да спасим децата в Африка от гладна смърт с публикуване на подобни призиви, нито Facebook някога ще дадат $1 за всяко харесване или споделяне на дадена снимка, но пък две момиченца си имат кученце, а един младеж е по-доволен от живота!

Е, аз искам мини зайче… и отивам да събирам like-ове 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.