07.01.2013

Топ 10 на привлекателните професии за психопати

Професии, атрактивни за психопатиУбедена съм, че всеки, с когото някога сте работили, по различни поводи е наричал свой колега “луд”. Но дали вашата работа би била наистина привлекателна за психопати? В книгата си  “The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success” Kevin Dutton обяснява, че има професии, които са с особено привлекателна сила за всеки с психично отклонение, а също така той разказва и за длъжностите, които са най-малко желани за този тип хора.

Трябва да отбележа, че психопатът не е задължително човек, който има желание да убие останалите (въпреки че определено в понеделник сутрин най-вероятно всеки се чувства точно така). В действителност психопатите просто не изразяват емоция и емпатия, а също така нямат склоността да се идентифицират с околните. Dutton казва, че редица от качествата на психопатите много по-често се срещат при лидерите в бизнеса, отколкото при т.нар. “доказани престъпници” – качества като привиден чар, егоцентричност, убедителност, липса на емпатия, независимост и вглъбеност.

Това може да обясни защо много от професиите, които привличат психопатите – като главен мениджър, търговец и различни позиции в медиите – често са в областта на технологиите.

И така, стигаме до най-същественото – кои работни позиции са най-атрактивни за психопатите? По-долу е списъкът, който е изготвен от Eric Barker:

1. Изпълнителен мениджър
2. Адвокат
3. Медиа (телевизия/радио)
4. Търговци
5. Хирург
6. Журналист
7. Полицай
8. Духовенство/Църква
9. Готвач
10. Държавен служител

А ето и тези професии, които са в по-голяма степен “защитени” от психопати:

1. Помощник (домашен помощник/грижа за възрастни хора/грижа за малки деца и други)
2. Медицинска сестра
3. Терапевт
4. Занаятчия
5. Козметик/Стилист
6. Благотворителни дружества
7. Учител
8. Творец (художник/музикант/писател и други)
9. Лекар
10. Счетоводител

В края на тази статия искам да подчертая дебело, че това, че работите някоя от изброените “психопатски” професии, не означава задължително, че трябва да посетите психолог (или недай боже, психиатър). Същото важи и в обратния случай (моите лични убеждения например, са че има доста психопати сред счетоводителите.. но това си е лично мое мнение 🙂 ). Също така аз лично бих поставила програмистите и софтуеристите въобще на някое от по-предните места в тази класация, още повече, че голяма част от тях покриват в голяма степен “изискванията” за психопат, но това е отново са мои лични размисли.

Вие как мислите?

2 Responses

  1. DeKay says:

    Значи, ако съм сериен убиец и искам да не се набивам на очи, най-добре да гледам възрастни хора… А иначе ние програмистите сме много чувствителни същества хахахахаха 😀 😀

  2. Да, мисля, че гледането на възрастни хора е най-добрият вариант, въпреки че и медицинска сестра е нелош вариант 🙂 А това, че програмистите сте чувствителни и изключително хрисими и раними, е всеизвестен факт! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.