26.03.2013

Висящите кафета и България

Висящите кафета и българската действителност

Вече споменах, че обичам кафе.

Всъщност всичко, свързано с кафето, е интересно за мен. Миналата седмица попаднах на инициативата “Висящо кафе в България” и първоначално много се ентусиазирах. Звучи супер, дори само като си помислиш, че хората се организират около нещо градивно (на фона на насилието и непрекъснатото недоволство и протести…).

Още подкрепям идеята, но не съм сигурна как точно би могла да се реализира в България. Не, не заради това, че персоналът в заведенията е тотално лишен от човешки чувства (както излиза, четейки и слушайки мнения на различни хора), дори не защото не вярвам, че ще има хора, които ще оставят лев или два за едно “висящо кафе”. Според мен проблемът би бил малко по-различен.

Тази кауза е започнала в Неапол, Италия и в последствие се е разпространила в много държави по света.

И именно тук виждам аз проблема:

Доколкото съм запозната в повечето напреднали държави има цялостна грижа за хората без дом и без финансови възможности. В тези страни трудно могат да се видят клошари в смисъла на думата, който влагаме ние – жалки, мръсни същества, бутащи колички с боклуци и с глутница кучета около себе си. Там бездомните са облечени със стари, но чисти дрехи, има достатъчно приюти, в които да останат през нощта, да получат топла супа и да се погрижат за хигиената си.

И така, нека се върнем към българската действителност. Представяте ли си как сте седнали в заведение след дълъг работен ден с приятели и в следващия момент там влезе човек, който изглежда по гореописания начин? И чака за висящо кафе? Първо, мислите ли че биха го пуснали да влезе в подобен вид? Второ, ще ви бъде ли комфортно да се налага да пиете кафето си в подобна компания?

Не искам да звуча негативно.

Самата аз съм за благотворителността и за това да дадем топла храна или кафе на човек в нужда, вместо да даваме пари на просяк, които не се знае за какво ще отидат.

Знам също и че има много хора, които не изглеждат като клошарите, които описах, но също имат нужда от помощ. Но мислите ли, че инициативата “Висящо кафе” няма бързо да бъде “надушен” като “бизнес възможност” от съответната класа (не желая да споменавам етническа принадлежност, въпреки че си мисля, че всички знаем какво имам предвид), а това ще обезмисли идеята. По-скоро съм за места, на които да се предлага топла храна за нуждаещи се, както сме виждали по американските филми, че се прави на Деня на благодарността.

Все пак, за да не е крайно негативно, ето списък, в който собствениците на заведения се вписват като обекти, подкрепящи инициативата /via Facebook страницата Висящо кафе в България/. Оттам можете да изберете заведение, чрез което и вие да се включите в каузата.Над 200 заведения в България предлагат висящо кафе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.